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In page navigation: Nano- und Mikrofluidmechanik

    Nano- und Mikrofluidmechanik

    Dr. Anuhar Osorio Nesme

    • Phone number: +49 9131 85-29496
    • Email: anuhar.nesme@fau.de
    More › Details for Anuhar Osorio Nesme
    Aufnahme der Hydratbildung in einem Zerstäubersystem
    Hydratbildung in einem Zerstäubersystem

    In diesem Forschungsbereich stehen hauptsächlich die numerische Simulation von kleinskaligen Strömungen im Umwelt- und Ingenieursbereich im Fokus. Dort dominieren viskose und Oberflächenkräfte wie die Oberflächenspannung gegenüber inertialen und Volumenkräften (wie die Schwerkraft), die nur eine untergeordnete Rolle spielen. Auf noch kleineren Skalen im Submikrometerbereich beginnt die Nano-Strömungsmechanik, wo die Kontinuumsannahme nicht mehr gilt und das Verhalten einzelner Moleküle betrachtet wird. Mikro- und Nanofluidik haben ein breites Anwendungsspektrum im medizinischen, chemischen und biologischen Bereich.

    Neben der Mikro- und Nanofluidik befasst sich die Gruppe mit Scher- und Drehströmungen sowie Wärmeübertragung. Insbesondere wird auch der Umschlag von laminarer zu turbulenter Strömung bei ansteigender Strömungsgeschwindigkeit untersucht, was für den Transport von Flüssigkeiten (Pipelines) sowie für geo-und astrophysikalischen Anwendungen von besonderer Bedeutung ist

    In der Herangehensweise finden Theorie, Modellbildung und wirklichkeitsgetreue Computersimulationen der Strömungsgleichungen Anwendung. Zur Beurteilung der Ergebnisse wird mit Programmen zur Strömungsvisualisierung und mit statistischen Methoden gearbeitet, um ein besseres Verständnis für die zu Grunde liegenden physikalischen Zusammenhänge zu erarbeiten. Außerdem wird die Dynamik der Störmungen mit der Theorie dynamischer Systeme und Bifurkationstheorie analysiert. Neben Simulationen finden in der Forschungsarbeit ebenso experimentelle Untersuchungen Anwendung.

    • Systematische Studien zur Schaumprävention und -inhibierung durch Identifikation von Grenzflächen-Nichtexistenz-Domänen und ihre Realisierung mittels adaptiver Gestaltung von Kolonnenfüllkörpern und -packungen

      (Third Party Funds Single)

      Term: July 1, 2018 - June 30, 2021
      Funding source: DFG-Einzelförderung / Sachbeihilfe (EIN-SBH)
      →More information

    • Lebensmitteltechnologische Potentiale der innovativen, ressourcenproduktschonenden Gashydrattechnologie am Beispiel von ausgewählten Säften

      (Third Party Funds Single)

      Term: April 1, 2017 - March 31, 2020
      Funding source: Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie (BMWi)
      Abstract

      Die Trocknung bzw. das Entfernen von Wasser stellt in der Lebensmittelherstellung eine zentrale Grundoperation dar, die hinsichtlich des Erhalts der Qualität und der Menge der zu behandelnden Produkte hohe Anforderungen stellt. So kann eine Reduktion des Wassergehalts einerseits dazu beitragen, dass Produkte ihre Funktionalität erhalten, während der Weiterverarbeitung und bei der Lagerung weniger anfällig sind oder dazu, dass Kosten für Verpackung, Lagerung und Transport eingespart werden. Andererseits besteht für diesen Produktionsschritt die kontinuierliche Herausforderung, nachhaltige und ressourceneffiziente Verfahren zu entwickeln.
      Das klassische Verfahren zur Konzentrierung von Lebensmitteln ist die Verdampfung. Um den damit potentiell verbundenen Verlust oder die Beschädigung von leichtflüchtigen oder hitzeempfindlichen Stoffen, wie Phenolen oder Vitamin C, zu vermeiden, wurden alternative Verfahren, wie Membranverfahren oder die Gefrierkonzentration, entwickelt. Der Wasserentzug mittels Gashydrattechnologie ist hingegen ein in der Le-bensmittelindustrie bislang noch nicht etab-liertes Verfahren. Eine Konzentrierung von flüssigen Lebensmitteln mittels Gashydraten bzw. CO2-Hydraten wurde bisher lediglich im Labormaßstab und bei Säften, im Speziellen bei Orangen- und Tomatensaft, durchgeführt. Erste Studien zur Konzentrierung  von
      Orangensaft mittels Ethylen-Gas (C2H4) wurden 2014 durchgeführt und erreichten maximale Konzentrierungsraten von 99,3 %. Unter Einsatz von CO2-Gas konnten vergleichbare Konzentrierungsraten erzielt werden. Eine Abtrennung von Wasser durch Gashydratbildung wurde auch im Bereich der Zuckerproduktion untersucht, da hier der Energieeinsatz zur Wasserabscheidung (Konzentrierung) sehr kostenintensiv ist. 
      Entwicklungen zum Einsatz von Gashydraten zur Wasserabtrennung finden bisher ausschließlich außerhalb Deutschlands statt und fokussieren auch nicht auf die erreichbare Produktqualität. Ziel des Forschungs-vorhabens ist es daher, am Beispiel von Fruchtsäften (Apfel-, Orange- und Sanddornsaft) zu untersuchen, ob sich die Gashydrattechnologie zur Konzentrierung von flüssigen Lebensmitteln eignet. Dabei soll CO2 als Arbeitsmedium eingesetzt werden und eine Prozessbewertung und -optimierung hinsichtlich der Effizienz des Material- und Energieeinsatzes unter besonderer Berücksichtigung der Produktqualität und des Scale-ups erfolgen. Dies geschieht systematisch im Vergleich zu etablierten Verfahren und unter besonderer Berücksichtigung von Prozessvariationen, welche mithilfe einer globalen und lokalen Modellierung abgebildet werden sollen. Dazu wird im Rahmen des Vorhabens außerdem quantifiziert, wie sich unterschiedliche Prozessbe-dingungen auf die Produktqualität auswirken und welche Prozessierungsansätze auch auf größere Maßstäbe übertragen werden können und damit für den industriellen Einsatz geeignet sind. Hierdurch schafft das Vorhaben belastungsfähige Grundlagen für das Design gashydratbasierter Verfahren und Produkte mit besonderer Eignung für einen Einsatz in KMU.

      →More information

    Die aktulee oder kürzlich behandelten Themen lassen sich in zwei Gruppen einteilen:

    • Simulation
      • Strömungen in Mikro- und Nanokanälen
      • Blasenströmungen
      • Dünnschichtströmungen
      • Kapillar- und Oberflächenspannungsphänomene
      • Ganzheitliche Massen- und Energiesimulation
    • Hochdruckprozesse
      • Hcohdrucktechnologie
      • Hydrat-Technologie
      • Hochdruckmessverfahren

    Die numerischen Simulationen der Navier-Stokes-Gleichungen werden, abhängig von den Besonderheiten der zu untersuchenden Problemstellung, mit unterschiedlichen Methoden durchgeführt:

    • Finite-Differenzen-Methoden
    • Finite-Elemente-Methoden
    • Spektralmethoden

    Für die Simulationen wird auf Hochleistungs-Rechencluster wie JUROPA des Jülich Supercomputer Center zurückgegriffen, die Parallelisierung mittels OpenMP und MPI ermöglichen

    2023

    • Frühling Y., Claßen T., Mobarak MM., Bauer M., Zettel V., Gatternig B., Hitzmann B., Delgado A.:
      CO2 gas hydrate as an innovative leavening agent for baked goods
      In: Future Foods 7 (2023)
      ISSN: 2666-8335
      DOI: 10.1016/j.fufo.2022.100213
    • Srivastava S., Kollemparembil AM., Zettel V., Claßen T., Mobarak MM., Gatternig B., Delgado A., Jekle M., Hitzmann B.:
      A Comparative Analysis of Partial Replacement of Yeast with CO2 Gas Hydrates as Leavening Agents in Baking of Wheat Bread
      In: Processes 11 (2023), Article No.: 653
      ISSN: 2227-9717
      DOI: 10.3390/pr11030653
    • Srivastava S., Kollemparembil AM., Zettel V., Claßen T., Mohammad MM., Gatternig B., Delgado A., Jekle M., Hitzmann B.:
      A Comparative Analysis of Partial Replacement of Yeast with CO2 Gas Hydrates as Leavening Agents in Baking of Wheat Bread
      In: Processes 11 (2023)
      ISSN: 2227-9717
      DOI: 10.3390/pr11030653

    2022

    • Mobarak MM., Claßen T., Frühling Y., Srivastava S., Kollemparembil AM., Grill B., Zettel V., Hitzmann B., Delgado A.:
      Virtual and experimental studies for establishing an emerging bakery technology with substitution of baking yeast by particulate CO2 hydrates
      HPBB2022 (Copenhagen, July 5, 2022 - July 8, 2022)
    • Mobarak MM., Gatternig B., Delgado A., Bernstein T., Mchardy C., Rauh C.:
      Foam Drainage Parametric Study Using the Lattice Boltzmann Method Considering the Non-Newtonian Behavior
      In: Chemical Engineering & Technology (2022)
      ISSN: 0930-7516
      DOI: 10.1002/ceat.202200067
    • Srivastava S., Kollemparembil AM., Zettel V., Claßen T., Mobarak MM., Gatternig B., Delgado A., Jekle M., Hitzmann B.:
      An Innovative Approach in the Baking of Bread with CO2 Gas Hydrates as Leavening Agents
      In: Foods 11 (2022), Article No.: 3570
      ISSN: 2304-8158
      DOI: 10.3390/foods11223570
    • Thünnesen J., Gerstenberg C., Heller D., Leuner H., Einfalt D., Mchardy C., Gatternig B., Rauh C., Repke JU., Delgado A.:
      Resonant Ultrasonic Defoaming in Aqueous Evaporation/Boiling Processes at Different Size Scales
      In: Chemical Engineering & Technology (2022)
      ISSN: 0930-7516
      DOI: 10.1002/ceat.202200068

    2021

    • Jung SH., Mchardy C., Rauh C., Jahn A., Luzi G., Delgado A., Buchholz R., Lindenberger C.:
      A new approach for calculating microalgae culture growth based on an inhibitory effect of the surrounding biomass
      In: Bioprocess and Biosystems Engineering (2021)
      ISSN: 1615-7591
      DOI: 10.1007/s00449-021-02550-6

    2020

    • Claßen T., Jäger M., Loekman S., Gatternig B., Rauh C., Delgado A.:
      Concentration of apple juice using CO(2 )gas hydrate technology to higher sugar contents
      In: Innovative Food Science & Emerging Technologies 65 (2020)
      ISSN: 1466-8564
      DOI: 10.1016/j.ifset.2020.102458
    • Wolf A., Rauh C., Delgado A.:
      Non-Newtonian coefficient condition for a stable long-time behavior of a single bubble: existence and characteristics of stable solutions
      In: Archive of Applied Mechanics (2020)
      ISSN: 0939-1533
      DOI: 10.1007/s00419-020-01666-7

    2019

    • Almazan Torres L., Osorio Nesme A., Delgado A.:
      Prevention or inhibition of foam formation through identification of non-existence domains in the interface in random and structured column-packings
      27. GALA-Fachtagung "Experimentelle Strömungsmechanik" (Erlangen, September 3, 2019 - September 5, 2019)
      In: A. Delgado, B. Gatternig, M. Münsch, B. Ruck, A. Leder (ed.): Proceedings der 27. GALA-Fachtagung "Experimentelle Strömungsmechanik" 2019
    • Claßen T., Seidl P., Loekman S., Rauh C., Delgado A., Gatternig B.:
      Review on the food technological potentials of gas hydrate technology
      In: Current Opinion in Food Science 29 (2019), p. 48-55
      ISSN: 2214-7993
      DOI: 10.1016/j.cofs.2019.08.005
      URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799319300761
    • Gatternig B., Osorio Nesme A., Almazan Torres L., Thünnesen J., Beck T., McHardy C., Bernstein T., Luzi G., Stahl T., Rauh C., Delgado A.:
      Phenomena, mechanisms and structures in wished and unwished foams in matter of biological origin
      World Congress on Advances in Nano, Bio, Robotics, and Energy ANBRE19 (Jeju Island, September 17, 2019 - September 21, 2019)
      In: Proceedings of 2019 World Congress on Advances in Nano, Bio, Robotics, and Energy ANBRE19 2019
    • Loekman S., Claßen T., Seidl P., Luzi G., Gatternig B., Rauh C., Delgado A.:
      Potential Application of Innovative Gas Hydrate Technology in Fruit Juices Concentration Process
      World Congress on Advances in Nano, Bio, Robotics, and Energy ANBRE19 (Jeju Island, September 17, 2019 - September 21, 2019)
      In: Proceedings of 2019 World Congress on Advances in Nano, Bio, Robotics, and Energy 2019
    • Seidl P., Loekman S., Sardogan M., Voigt E., Claßen T., Ha J., Luzi G., Sevenich R., Rodríguez Agudo J., Rauh C., Delgado A.:
      Food technological potentials of CO2 gas hydrate technology for the concentration of selected juices
      In: High Pressure Research (2019)
      ISSN: 0895-7959
      DOI: 10.1080/08957959.2019.1597077

    2018

    • McHardy C., Luzi G., Lindenberger C., Rodríguez Agudo J., Delgado A., Rauh C.:
      Numerical analysis of the effects of air on light distribution in a bubble column photobioreactor
      In: Algal Research 31 (2018), p. 311-325
      ISSN: 2211-9264
      DOI: 10.1016/j.algal.2018.02.016

    2017

    • Almazan Torres L., Serero D., Salueña C., Pöschel T.:
      Energy decay in a granular gas collapse
      In: New Journal of Physics 19 (2017), Article No.: 013001
      ISSN: 1367-2630
      DOI: 10.1088/1367-2630/aa5598
    • Gladbach K., Delgado A., Rauh C.:
      Numerical simulation of foaming processes
      In: World Journal of Mechanics 7 (2017), p. 297-322
      ISSN: 2160-049X
      DOI: 10.4236/wjm.2017.711024
      URL: https://file.scirp.org/Html/1-4900510_80697.htm
    • Rodríguez Agudo J., Kwon S., Saur R., Loekman S., Luzi G., Rauh C., Wierschem A., Delgado A.:
      Flows due to pressure induced dissociation-formation of gas hydrates
      In: IOP Conference Series: Materials Science and Engineering 249 (2017), Article No.: 012018
      ISSN: 1757-8981
      DOI: 10.1088/1757-899X/249/1/012018
    • Rodríguez Agudo J., Park J., Luzi G., Williams M., Rauh C., Wierschem A., Delgado A.:
      Experimental simulation of methane hydrate extraction at high pressure conditions: Influence of the sediment bed
      In: Journal of Physics: Conference Series (2017), Article No.: 042043
      ISSN: 1742-6588
      DOI: 10.1088/1742-6596/950/4/042043
    • Zoheidi L., Chin H., Rauh C., Delgado A.:
      Flow Characterization of Milk Protein Foam Transport in Horizontal Channels
      In: Journal of Food Process Engineering 40 (2017)
      ISSN: 0145-8876
      DOI: 10.1111/jfpe.12450

    2016

    • Iqbal N., Rauh C.:
      Coupling of discrete element model (DEM) with computational fluid mechanics (CFD): A validation study
      In: Applied Mathematics and Computation 277 (2016), p. 154-163
      ISSN: 0096-3003
      DOI: 10.1016/j.amc.2015.12.037
    • Mchardy C., Horneber T., Rauh C.:
      New lattice Boltzmann method for the simulation of three-dimensional radiation transfer in turbid media
      In: Optics Express 24 (2016), p. 16999-17017
      ISSN: 1094-4087
      DOI: 10.1364/OE.24.016999
    • Song K., Jovanovic J., Al-Salaymeh A., Rauh C., Delgado A.:
      Relaminarization of wall turbulence by high-pressure ramps at low reynolds numbers
      In: Thermal Science 20 (2016), p. 93-102
      ISSN: 0354-9836
      DOI: 10.2298/TSCI151015085S
    • Wolf A., Rauh C., Delgado A.:
      Dynamics and long-time behavior of a small bubble in viscous liquids with applications to food rheology: Impact of pressure and material characteristics on bubble shape
      In: Archive of Applied Mechanics (2016), p. 24p
      ISSN: 0939-1533
      DOI: 10.1007/s00419-015-1074-8

    2015

    • Almazan Torres L., Serero D., Salueña C., Pöschel T.:
      Self-organized shocks in the sedimentation of a granular gas
      In: Physical Review E - Statistical, Nonlinear, and Soft Matter Physics 91 (2015), Article No.: 062214
      ISSN: 1550-2376
      DOI: 10.1103/PhysRevE.91.062214
    • Iqbal N., Rauh C., Delgado A.:
      Numerical simulations of particle-laden jet/spout flows using Eulerian-Lagrangian approach
      The 7th World Congress on Particle Technology (WCPT7) (Peking, China)
      In: New Paradigm of Particle Science and Technology. Proceedings of The 7th World Congress on Particle Technology 2015
      DOI: 10.1016/j.proeng.2015.01.207
      URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705815002088
    • Iqbal N., Rauh C., Delgado A.:
      Numerical simulations of particle-laden jet/spout flows using Eulerian-Lagrangian approach
      In: Procedia Engineering 102 (2015), p. 867-876
      ISSN: 1877-7058
      DOI: 10.1016/j.proeng.2015.01.207
    • Nagel M., Wierschem A., Rauh C., Delgado A.:
      Optical measurement of the pH value of intransparent samples under high pressure
      In: High Pressure Research 35 (2015), p. 162-169
      ISSN: 0895-7959
      DOI: 10.1080/08957959.2015.1027202
      URL: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08957959.2015.1027202?journalCode=ghpr20
    • Rauh C., Delgado A.:
      Different modelling and simulation approaches for food processing operations
      In: Modeling Food Processing Operations, Birmingham: Elsevier Inc., 2015, p. 3-33
      ISBN: 9781782422846

      DOI: 10.1016/B978-1-78242-284-6.00001-5
    • Zhou L., Rauh C., Delgado A.:
      Multifractal-cascade model for inertial and dissipation ranges based on the wavelet reconstruction method
      In: Physical Review E - Statistical, Nonlinear, and Soft Matter Physics 92 (2015), p. 013010
      ISSN: 1550-2376
      DOI: 10.1103/PhysRevE.92.013010
    • Zhou L., Rauh C., Delgado A.:
      Wavelet synthetic method for turbulent flow
      In: Physical Review E - Statistical, Nonlinear, and Soft Matter Physics 92 (2015), p. 013011
      ISSN: 1550-2376
      DOI: 10.1103/PhysRevE.92.013011

    2014

    • Anderl D., Bauer M., Rauh C., Rüde U., Delgado A.:
      Numerical Simulation of Adsorption and Bubble Interaction in Protein Foams with the Lattice Boltzmann Method
      In: Food & Function 5 (2014), p. 755-763
      ISSN: 2042-6496
      DOI: 10.1039/C3FO60374A
      URL: http://pubs.rsc.org/en/content/articlepdf/2014/fo/c3fo60374a
    • Anderl D., Bauer M., Rauh C., Rüde U., Delgado A.:
      Numerical Simulation of Bubbles in Shear Flow
      In: Proceedings in Applied Mathematics and Mechanics 14 (2014), p. 667-668
      ISSN: 1617-7061
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pamm.201410317/pdf
    • Anderl D., Bogner S., Rauh C., Rüde U., Delgado A.:
      Free Surface Lattice Boltzmann with Enhanced Bubble Model
      In: Computers & Mathematics with Applications 67 (2014), p. 331-339
      ISSN: 0898-1221
      DOI: 10.1016/j.camwa.2013.06.007
    • Cubeddu A., Rauh C., Delgado A.:
      3D thermo-fluid dynamic simulations of high-speed-extruded starch based products
      In: Open Journal of Fluid Dynamics 4 (2014), p. 103-114
      ISSN: 2165-3852
      DOI: 10.4236/ojfd.2014.41008
      URL: http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=44154#.U9exMfl_sjU
    • Cubeddu A., Rauh C., Delgado A.:
      Hybrid artificial neural network for prediction and control of process variables in food extrusion
      In: Innovative Food Science & Emerging Technologies 21 (2014), p. 142-150
      ISSN: 1466-8564
      DOI: 10.1016/j.ifset.2013.10.010
    • Delgado A., Rauh C., Gladbach K., Anderl D., Diez Robles L., Rüde U., Bauer M.:
      Experimentell validierte Simulation strömungsinduzierter Effekte auf Proteinschäume mittels Lattice-Boltzmann-Methoden
      In: Proteinschäume in der Lebensmittelproduktion: Mechanismenaufklärung, Modellierung und Simulation, Bonn: FEI, 2014, p. 103-121
      ISBN: 978-3-925032-53-0

      URL: http://www.fei-bonn.de/download/abschlusspublikation-proteinschaeume.pdf
    • Gladbach K., Delgado A., Rauh C.:
      Modelling and simulation of the transport of protein foams
      In: Proceedings in Applied Mathematics and Mechanics 14 (2014), p. 859-860
      ISSN: 1617-7061
      DOI: 10.1002/pamm.201410410
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pamm.201410410/abstract
    • Horneber T., Rauh C., Delgado A.:
      Numerical simulations of fluid dynamics in carrier structures for catalysis: characterization and need for optimization
      In: Chemical Engineering Science 117 (2014), p. 229–238
      ISSN: 0009-2509
      DOI: 10.1016/j.ces.2014.06.036
    • Lexis M., Wolf A., Zoheidi L., Willenbacher N., Rauh C., Delgado A.:
      Mesoskalige Modellierung des rheologischen Verhaltens von schaumartigen Lebensmitteln
      In: Proteinschäume in der Lebensmittelproduktion: Mechanismenaufklärung, Modellierung und Simulation, Bonn: Bonner Universitäts-Buchdruckerei, 2014, p. 1-152
      ISBN: 978-3-925032-53-0

      URL: http://www.fei-bonn.de
    • Mansberger I., Nagel M., Park S., Lee S., Kim Y., Rauh C., Seok J., Delgado A.:
      Neuartige Partikel biologischer Herkunft mit adaptierbaren optischen und mechanischen Eigenschaften zur optischen Diagnose von Mehrphasenströmungen
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Karlsruhe)
      In: Proceedings der 22. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2014
    • Masood RMA., Rauh C., Delgado A.:
      CFD simulation of bubble column flows: an explicit algebraic Reynolds stress model approach
      In: International Journal of Multiphase Flow 66 (2014), p. 11–25
      ISSN: 0301-9322
      DOI: 10.1016/j.ijmultiphaseflow.2014.06.008
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    • Rodríguez Agudo J., Park J., Lee J., Kim H., Nagel M., Rauh C., Wierschem A., Delgado A.:
      EXPERIMENTAL SIMULATION OF METHANE HYDRATE EXTRACTION UNDER HIGH PRESSURE CONDITIONS
      Fachtagung “Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik” (Karlsruhe, September 9, 2014 - September 11, 2014)
    • Wolf A., Masood RMA., Delgado A., Rauh C.:
      Bubble dynamics: Long-time behavior and interaction in viscous liquids
      In: Proceedings in Applied Mathematics and Mechanics 14 (2014), p. 861-862
      ISSN: 1617-7061
      DOI: 10.1002/pamm.201410411
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pamm.201410411/abstract
    • Zoheidi L., Osorio Nesme A., Rauh C., Delgado A.:
      Particle Tracking Velocimetry zur Bestimmung von Strömungsmustern beim Transport von Proteinschaum in Innengeometrien
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Karlsruhe)
      In: Proceedings der 22. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2014

    2013

    • Garzó V., Almazan Torres L., Carrillo JA., Salueña C., Pöschel T.:
      A numerical study of the Navier-Stokes transport coefficients for two-dimensional granular hydrodynamics
      In: New Journal of Physics 15 (2013), Article No.: 043044
      ISSN: 1367-2630
      DOI: 10.1088/1367-2630/15/4/043044
    • Luzi G., Epple P., Rauh C., Delgado A.:
      Study of the effects of inner pressure and surface tension on the fibre drawing process with the aid of an analytical asymptotic fibre drawing model and the numerical solution of the full N.-St. equations
      In: Archive of Applied Mechanics 83 (2013), p. 1607-1636
      ISSN: 0939-1533
      DOI: 10.1007/s00419-013-0768-z
      URL: http://link.springer.com/article/10.1007/s00419-013-0768-z

    2012

    • Almazan Torres L., Salueña C., Garzó V., Carrillo JA., Pöschel T.:
      Hydrodynamics at the Navier-Stokes level applied to fast, transient, supersonic granular flows
      28th International Symposium on Rarefied Gas Dynamics 2012, RGD 2012 (Zaragoza)
      DOI: 10.1063/1.4769650
    • Delgado A., Kulisiewicz L., Rauh C., Wierschem A.:
      Fluid Dynamics in Novel Thermal and Non-Thermal Processes
      In: P.J. Cullen, Brijesh K. Tiwari, Vasilis P. Valdramidis (ed.): Novel Thermal and Non-Thermal Technologies for Fluid Foods, Elsevier Inc., 2012, p. 7-33
      ISBN: 9780123814708

      DOI: 10.1016/B978-0-12-381470-8.00002-5
    • Delgado A., Kulisiewicz L., Rauh C., Wierschem A.:
      Fluid dynamics in novel thermal and non-thermal technologies
      In: Novel and Non-Thermal Technologies for Fluid Foods, -: Academic Press, 2012, p. 7-33
      ISBN: 978-0-12-381470-8

      DOI: 10.1016/B978-0-12-381470-8.00002-5
      URL: http://www.elsevierdirect.com/ISBN/9780123814708/NOVEL-THERMAL-AND-NONTHERMAL-TECHNOLOGIES-FOR-FLUID-FOODS
    • Grauwet T., Rauh C., Van der Plancken I., Vervoort L., Hendrickx M., Delgado A., van Loey A.:
      Potential and limitations of methods for temperature uniformity mapping in high pressure thermal processing
      In: Trends in Food Science & Technology 23 (2012), p. 97-110
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      DOI: 10.1016/j.tifs.2011.09.002
    • Horneber T., Rauh C., Delgado A.:
      Fluid dynamic characterisation of porous solids in catalytic fixed-bed reactors
      In: Microporous and Mesoporous Materials 154 (2012), p. 170-174
      ISSN: 1387-1811
      DOI: 10.1016/j.micromeso.2011.12.047
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    • Horneber T., Rauh C., Delgado A.:
      Numerische Simulation von Trägerstrukturen in der Katalyse
      In: Chemie Ingenieur Technik 84 (2012), p. 1230
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      DOI: 10.1002/cite.201250386
    • Iqbal N., Rauh C., Delgado A.:
      Numerical simulation of dense fluid-particle flows using computational fluid dynamics (CFD) and discrete element method (DEM)
      In: Proceedings in Applied Mathematics and Mechanics 12 (2012), p. 393–394
      ISSN: 1617-7061
      DOI: 10.1002/pamm.201210185
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pamm.201210185/pdf
    • Kulisiewicz L., Wierschem A., Rauh C., Delgado A.:
      Impact of high-pressure on enzymes
      In: Industrial High Pressure Applications, Weinheim: Wiley-VCH, 2012, p. 211-233
      ISBN: 978-3-527-32586-3

      DOI: 10.1002/9783527652655
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    • Luzi G., Epple P., Scharrer M., Rauh C., Fujimoto Meinecke K., Delgado A.:
      Numerical solution and experimental validation of the drawing process of six-hole optical fibers including the effects of inner pressure and surface tension
      In: Journal of Lightwave Technology 30 (2012), p. 1306-1311
      ISSN: 0733-8724
      DOI: 10.1109/JLT.2012.2185486
      URL: http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=6138267
    • Nagel M., Wierschem A., Rauh C., Delgado A.:
      Zeitaufgelöste Visualisierung von Ph-Wert-Feldverteilungen mit Hilfe von immobilisierten Indikatoren
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Rostock)
      In: Proceedings der 20. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2012
    • Osorio Nesme A., Rauh C., Delgado A.:
      Flow rectification and reversal mass flow in printed periodical microstructures
      In: Engineering Applications of Computational Fluid Mechanics 6 (2012), p. 285-294
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    • Rauh C., Nagel M., Delgado A., Singh JP.:
      Objective analysis and prediction of texture perception of yoghurt by hybrid neuro-numerical methods
      In: International Dairy Journal 26 (2012), p. 2-14
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      DOI: 10.1016/j.idairyj.2012.03.006
      URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694612000714?v=s5
    • Zoheidi L., Wolf A., Gladbach K., Rauh C., Delgado A.:
      Proteinschäume: Erste experimentelle und theoretische Untersuchungen
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Rostock)
      In: Proceedings der 20. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2012

    2011

    • Diez Robles L., Rauh C., Delgado A.:
      Improvement of three-phase flow numerical simulations by means of novel hybrid methods
      In: Advanced Powder Technology 22 (2011), p. 277-283
      ISSN: 0921-8831
      DOI: 10.1016/j.apt.2011.02.007
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    • Diez Robles L., Rauh C., Delgado A.:
      Three-phase flow numerical prediction by means of novel hybrid methods
      In: Advanced Powder Technology - (2011), p. -
      ISSN: 0921-8831
      DOI: 10.1016/j.apt.2011.02.007
    • Grauwet T., Rauh C., Van der Plancken I., Vervoort L., Hendrickx M., Delgado A., van Loey A.:
      HPP process validation
      In: E.Margas,J.T. Holah (ed.): Guidelines on good manufacturing practice for high pressure processed foods, -: -, 2011, p. -
      ISBN: 978-0-907503-69-9
    • Krauß J., Ertunc Ö., Rauh C., Delgado A.:
      Novel, multi-objective optimization of pulsed electric field processing for liquid food treatment
      In: Innovative Food Processing Technologies: Advances in Multiphysics Simulation, -: Wiley-Blackwell, 2011, p. 209-231
      ISBN: 9780813817545

      DOI: 10.1002/9780470959435.ch11
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9780470959435.ch11/summary
    • Kutter A., Hanesch C., Rauh C., Delgado A.:
      Impact of proprioception and tactile sensations in the mouth on the perceived thickness of semisolid foods
      In: Food Quality and Preference 22 (2011), p. 193-197
      ISSN: 0950-3293
      DOI: 10.1016/j.foodqual.2010.09.006
    • Kutter A., Singh JP., Rauh C., Delgado A.:
      Improvement of the prediction of mouthfeel attributes of liquid foods by a posthumus funnel
      In: Journal of Texture Studies 42 (2011), p. 217-227
      ISSN: 0022-4901
      DOI: 10.1111/j.1745-4603.2011.00291.x
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4603.2011.00291.x/abstract
    • Luzi G., Epple P., Scharrer M., Fujimoto Meinecke K., Rauh C., Delgado A.:
      Asymptotic analysis of flow processes at drawing of single optical microfibres
      In: International Journal of Chemical Reactor Engineering 9 (2011), p. A65
      ISSN: 1542-6580
      DOI: 10.1515/1542-6580.2710
      URL: http://www.degruyter.com/view/j/ijcre.2011.9.issue-1/1542-6580.2710/1542-6580.2710.xml?format=INT
    • Luzi G., Epple P., Scharrer M., Fujimoto Meinecke K., Rauh C., Delgado A.:
      Comparison between an analytical asymptotic fiber drawing model with full Navier-Stokes solution taking into account the effects of inner pressure and surface tension
      In: Journal of Lightwave Technology 29 (2011), p. 1638-1646
      ISSN: 0733-8724
      DOI: 10.1109/JLT.2011.2138117
      URL: http://ieeexplore.ieee.org/xpls/abs_all.jsp?arnumber=5742662&tag=1
    • Nagel M., Wierschem A., Rauh C., Delgado A.:
      In-Situ Visualisierung von pH-Werten und pH-Wert-Feldern mit Hilfe von immobilisierten Indikatoren
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Ilmenau)
      In: Proceedings der 19. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2011
    • Rauh C., Delgado A.:
      Computational fluid dynamics applied in high pressure processing scale up
      In: Kai Knoerzer, Pablo Juliano, Peter Roupas, Cornelis Versteeg (ed.): Innovative Food Processing Technologies: Advances in Multiphysics Simulation, -: Wiley-Blackwell, 2011, p. 57-74
      ISBN: 978-0-813-81754-5

      DOI: 10.1002/9780470959435.ch4
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9780470959435.ch4/summary
    • Rauh C., Delgado A.:
      Limitations of mathematical modelling and numerical simulation of industrial and laboratory high-pressure processes
      In: High Pressure Research 31 (2011), p. 126-130
      ISSN: 0895-7959
      DOI: 10.1080/08957959.2010.531720
      URL: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08957959.2010.531720
    • Schneider O., Epple P., Teuber E., Meyer B., Jank MPM., Rauh C., Delgado A.:
      Jet printing of colloidal solutions - Numerical modeling and experimental verification of the influence of ink and surface parameters on droplet spreading
      In: Advanced Powder Technology 22 (2011), p. 266-270
      ISSN: 0921-8831
      DOI: 10.1016/j.apt.2011.02.003

    2010

    • Botello Payro E., Rauh C., Delgado A.:
      Analysis of the flow induced by the undulatory fin motion of seahorse
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Cottbus)
      In: Proceedings der 18. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2010
    • Delgado A., Kulisiewicz L., Rauh C., Benning R.:
      Basic aspects of phase changes under high pressure
      In: Annals of the New York Academy of Sciences 1189 (2010), p. 16-23
      ISSN: 0077-8923
      DOI: 10.1111/j.1749-6632.2009.05186.x
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1749-6632.2009.05186.x/pdf
    • Diez Robles L., Rauh C., Delgado A.:
      Analysis and optimization of the production process of cooked sausage meat matrices
      8th International Conference of Numerical Analysis and Applied Mathematics (ICNAAM 2010) (Rhodos, Griechenland, September 19, 2010 - September 25, 2010)
      In: AIP Conference Proceedings 2010
      DOI: 10.1063/1.3498159
    • Lopez Ramirez E., Delgado A., Benning R., Rauh C., Münsch M., Ertunc Ö.:
      Medizinverfahrenstechnik in der personalisierten Medizin: Hämodynamik von interkranialen Aneurysmen
      In: Chemie Ingenieur Technik 82 (2010), p. 1370-1371
      ISSN: 0009-286X
      DOI: 10.1002/cite.201050618
      URL: http://www.wiley-vch.de/publish/en/journals/alphabeticIndex/2004/
    • Luzi G., Epple P., Scharrer M., Fujimoto Meinecke K., Rauh C., Delgado A.:
      Influence of surface tension and inner pressure on the process of fibre drawing
      In: Journal of Lightwave Technology 28 (2010), p. 1882-1888
      ISSN: 0733-8724
      DOI: 10.1109/JLT.2010.2049251
      URL: http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=5458041
    • Nagel M., Wierschem A., Rauh C., Delgado A.:
      Optische In-Situ Messung des pH-Werts unter Hochdruck an intransparenten Medien
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Cottbus)
      In: Proceedings der 18. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik” 2010
    • Rauh C., Delgado A.:
      Analytical considerations and dimensionless analysis for a description of particle interactions in high pressure processes
      In: High Pressure Research 30 (2010), p. 567-573
      ISSN: 0895-7959
      DOI: 10.1080/08957959.2010.538394
      URL: http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/08957959.2010.538394
    • Rauh C., Delgado A.:
      Transport processes under high pressure
      In: High Pressure Processes In Chemical Engineering, -: ProcessEng Engineering, 2010, p. -
      ISBN: 978-3-902655-12-7

      URL: http://www.processeng.biz/de/verlag/details/9/1/bücher/high-pressure-processes-in-chemical-engineering.html
    • Rauh C., Krauß J., Ertunc Ö., Delgado A.:
      Numerical simulation of non-thermal food preservation
      International Conference on Numerical Analysis and Applied Mathematics (ICNAAM 2010) (Rhodos, Griechenland, September 19, 2010 - September 25, 2010)
      In: AIP Conference Proceedings 2010
      DOI: 10.1063/1.3498170
    • Song K., Al-Salaymeh A., Jovanovic J., Rauh C., Delgado A.:
      Experimental in situ investigations of turbulence under high pressure
      In: Annals of the New York Academy of Sciences 1189 (2010), p. 24-33
      ISSN: 0077-8923
      DOI: 10.1111/j.1749-6632.2009.05183.x
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1749-6632.2009.05183.x/pdf
    • Song K., Jovanovic J., Rauh C., Wierschem A., Delgado A.:
      Reverse transition of turbulent pipe flow by high pressure
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Cottbus)
      In: Proceedings der 18. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik” 2010

    2009

    • Botello Payro E., Zima-Kulisiewicz BE., Rauh C., Delgado A.:
      Biokompatible Visualisierung von Mikroströmungen und der ciliaren Bewegung von opercularia asymmetrica mittels mikro particle image velocimetry und mikro particle tracking velocimetry
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Erlangen)
      In: Proceedings der 17. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2009
    • Grauwet T., Rauh C., Van der Plancken I., Vervoort L., Delgado A., Hendrickx M., van Loey A.:
      High hydrostatic pressure processing uniformity in the picture
      In: The World of Food Science - (2009), p. -
      ISSN: 2306-9848
      DOI: 10.1016/S1466-8564(99)00003-X
      URL: http://worldfoodscience.com/cms/index.html@pid=1005206.html
    • Rauh C., Baars A., Delgado A.:
      Uniformity of enzyme inactivation in a short time high pressure process
      In: Journal of Food Engineering 91 (2009), p. 154-163
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      DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2008.08.019
    • Song K., Jovanovic J., Al-Salaymeh A., Rauh C., Delgado A., Han Y.:
      In-situ investigation of turbulent fluid flow under high pressure conditions by means of Laser Doppler Anemometry and numerical simulation
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Erlangen)
      In: Proceedings der 17. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik” 2009
    • Song K., Regulski W., Jovanovic J., Rauh C., Delgado A.:
      In situ investigation of the turbulent-laminar transition of temperature fluctuations during pressure building up to 300MPa
      In: High Pressure Research 29 (2009), p. 739–745
      ISSN: 0895-7959
      DOI: 10.1080/08957950903457796
      URL: http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/08957950903457796
    • Zima-Kulisiewicz BE., Lienhart H., Rauh C., Delgado A., Botello Payro E., Krupczynski P., Schuster S.:
      Kinematics and hydrodynamics of undulatory fin motion of seahorse
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Erlangen)
      In: Proceedings der 17. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik" 2009

    2008

    • Delgado A., Rauh C., Benning R.:
      Thermodynamisches Modell zum Fest/flüssig-Phasenübergang von Substanzen hohen molaren Volumens
      In: Chemie Ingenieur Technik 80 (2008), p. 1185-1192
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      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cite.200800075/pdf
    • Delgado A., Rauh C., Kowalczyk W., Baars A.:
      Review of modelling and simulation of high pressure treatment of materials of biological origin
      In: Trends in Food Science & Technology 19 (2008), p. 329-336
      ISSN: 0924-2244
      DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2008.08.019
      URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224408000307
    • Rauh C., Delgado A.:
      Modelling and numerical simulation of thermofluiddynamics and biochemical reactions in high pressure processes of liquid media
      5th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (San Diego, USA)
      In: In Proceedings of the 5th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology 2008
    • Rauh C., Delgado A.:
      Thermofluiddynamics in liquid media during biotechnological processes under high pressure
      79th Annual Meeting of the International Association of Applied Mathematics and Mechanics (GAMM) (Bremen)
      In: Proceedings in Applied Mathematics and Mechanics, -: 2008
      DOI: 10.1002/pamm.200810663
      URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pamm.200810663/pdf
    • Song K., Al-Salaymeh A., Jovanovic J., Rauh C., Delgado A.:
      Experimental in-situ investigations of turbulence under high pressure
      5th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (San Diego, USA)
      In: In Proceedings of the 5th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology 2008
    • Song K., Rauh C., Delgado A.:
      Experimental in-situ investigations on free jet under high pressure by means of LDA and HWA
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Karlsruhe)
      In: Proceedings der 16 GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik” 2008
    • Werner M., Baars A., Eder C., Rauh C., Delgado A.:
      Thermal conductivity and density of plant oils and aqueous sugar solutions under high pressure
      5th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (San Diego, USA)
      In: In Proceedings of the 5th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology 2008
    • Zima-Kulisiewicz BE., Lienhart H., Rauh C., Delgado A., Krupczynski P., Schuster S.:
      Detection of artefact reduced PIV data in the flow around bionic specimen
      Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik (Karlsruhe)
      In: Proceedings der 16. GALA-Fachtagung "Lasermethoden in der Strömungsmesstechnik” 2008

    2007

    • Baars A., Rauh C., Delgado A.:
      High pressure rheology and the impact on process homogeneity
      In: High Pressure Research 27 (2007), p. 77-83
      ISSN: 0895-7959
      DOI: 10.1080/08957950601076625
      URL: http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/08957950601076625

    2006

    • Baars A., Rauh C., Delgado A.:
      High pressure rheology and the impact on process homogeneity
      44th European High Pressure Research Group International Conference (Prag, Tschechien)
      In: Proceedings of the 44th EHPRG 2006 2006
    • Kowalczyk W., Rauh C., Delgado A.:
      Influence of Low-g conditions on convection and phase transitions in a vessel at high hydrostatic pressure
      4th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (Tsukuba, Japan)
      In: Proceedings of the 4th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology 2006
    • Rauh C., Baars A., Delgado A.:
      Analysis of inhomogeneous thermofluiddynamical processes in short time high pressure treatment of liquid foods
      4th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (Tsukuba, Japan)
      In: In Proc. of the 4th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology 2006
    • Rauh C., Baars A., Delgado A.:
      Thermofluiddynamical processes and reaction kinetics in liquid foods during short-time-high-pressure-treatment
      13th World Congress of Food Science & Technology (Nantes, Frankreich)
      In: Proceedings of the 13th World Congress of Food Science & Technology 2006
    Lehrstuhl für Strömungsmechanik
    Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

    Cauerstraße 4
    91058 Erlangen
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